Historische Trekvaartdag

Ontdek het trekvaartverleden en de maritieme historie van Maassluis in het historische Stadshart op zaterdag 18 mei 2024! Kom langs en ervaar het zelf. Een dag die je niet mag missen! De activiteiten tijdens de Historische Trekvaartdag Maassluis zijn gratis. 

Opening Historische Trekvaartdag Maassluis

De opening van de Historische Trekvaartdag Maassluis vindt plaats bij de De Monstersche Sluis 

10.00-10.15 De Markt, Stadshart Maassluis

 • Opening Historische Trekvaartdag Maassluis door wethouder Kuiper, gemeente Maassluis op Trekschuit ‘De Goude Leeuwin’
 • Overhandiging tegel Historische Trekvaartdag aan Maassluis door mevrouw Carla Breuer, voorzitter erfgoedtafel Provincie Zuid-Holland

10.30-10.45 Veerstraat Noordkade 29, Stadshart Maassluis

 • Onthulling kadesteen ‘naar Delft’ door wethouder Kuiper, gemeente Maassluis en mevrouw Breuer, voorzitter erfgoedtafel Provincie Zuid-Holland

11.00-11.45 Gemeenlandshuis,Hoogstraat 11 Maassluis

 • Onthulling VR-reconstructie (virtual reality) ‘Blik op de Monstersche Sluis in de 17e eeuw’

14.00-14.30 Gallerij RitsArt, Veerstraat Nz 3, Maassluis

 • Opening ‘Last Plak’ bij Gallery RitsArt  

Musea & Erfgoed - Musea en Erfgoed

Ontdek het historisch maritiem Stadshart Maassluis en de Vlieten.

Ontdek het historisch maritiem Stadshart en de Vlieten in een Jan Plezier opstapplaatsen: Marelplein, Kortehof Fietsen, De Monstersche sluis, Kerkeiland Groote Kerk, Museum Maassluis, Molen De Hoop, Schuurkerk Of maak met een Paardentram route om de stad, kerkeiland en vlieten. 

Stadshart Maassluis

Historische ambachtelijke markt in het Stadshart op het Bloemhof, Marelplein, Noordvliet zuidzijde & Kerkeiland. Je bent hartelijk welkom bij de winkels van het Stadshart. In de winkels vindt je vele verrassingen. Ontdek de lokale horeca Maassluis en neem plaats op een terras of eet een ‘Captains menu’.

Wandelen, fietsen en varen

Maak een stadswandeling met een gids van de Historische Verening Maassluis of een fietstocht langs de Trekvaart. Of maak met de Goude Leeuwin een vaartocht. Tickets bestel je hier. Of maak een rondvaart met Warbout

Wat is er te doen in het historische Stadshart

Op verschillende locaties in het stadshart is er locatietheater te zien. Ontdek de Troubadour. Laat je verleiden door de Stadsomroeper. En win jij het van de Goochelaar? Zoek ze op in het Stadshart.  Op het bloemhof zijn er Oudhollandse kinderspellen met stempelkaart & grabbelton. Ook kun je een rondje op een pony rijden.

Schilder Jongkind

Kom alles te weten over schilder Jongkind bij Gallerij RitsArt

Trekvaartengedicht

Luister om 11:00 en 14:00 uur naar het Trekvaartengedicht dat stadsdichter Marleen Opschoor van Mijmertijd special voor deze dag gemaakt heeft

Beurtvaarder M.S Jansje

Monumentaal Beurtvaarder M.S Jansje geeft bevoorraad demonstraties en is te bezoeken.

 • Je bent er zo!

  Plan je bezoek naar het prachtige Maassluis. Kom je met de fiets, auto, openbaarvervoer of per boot? Het kan hier allemaal!

  Plan hier je bezoek
  Je bent er zo!
 • Ervaar Maassluis Infopunt

  Kom voor of na je vaartocht nog even gezellig langs bij ons Infopunt in de Nieuwstraat! En ga met een mooie souvenir weer richting huis.

  Ervaar Maassluis Infopunt