Historische avond

Het zojuist geopende winkelcentrum Palet op 9 mei 1961 in de Sluispolder-Oost. Op de voorgrond het kunstwerk een water ornament. In het winkelcentrum werd het toenmalig geliefde concept van winkelfunctie op de begane grond en daarboven appartementen of maisonnettes toegepast. *** Local Caption *** Zie Kroniek van Maassluis, hoofdstuk 20, pagina 474.

De doorgraving van den Hoek van Holland

(en de geboorte van een dorp)

Op 31 oktober jl. was het 150 jaar geleden dat de toenmalige Prins van Oranje naar de Hoek van Holland kwam voor het steken van de eerste spade voor de doorgraving van die Hoek van Holland. In feite het officiële startsein voor het graven van de Nieuwe Waterweg. Het eerste gedeelte van de presentatie gaat over wat daaraan vooraf ging, zoals het plan van Cruquius, het Voornse Kanaal, het plan van Pieter Caland, enz. En de uiteindelijke aanleg van die Nieuwe Waterweg.

 

Het tweede gedeelte gaat over het ontstaan van de buurtschap Hoek van Holland binnen de gemeente ’s-Gravenzande en het overgaan van Hoek van Holland naar Rotterdam. Gevolgen voor de inwoners van Den Hoek (gemeente ’s-Gravenzande) waren er natuurlijk ook. Behalve de Nieuwe Waterweg, kwam er een spoorlijn. De mogelijkheden van het gebruik van de ferry naar Harwich en andere ondernemingen werden hierdoor aangetrokken. Het dorp moest worden uitgebreid, maar er werd geen rekening gehouden met de bouwvoorschriften. ’s-Gravenzande was een armlastige gemeente en kon de nodige nutsvoorzieningen niet betalen. Rotterdam greep zijn kans en annexeerde Hoek van Holland. De weg naar de havens van Rotterdam was vrij!

De lezing wordt verzorgd door Henk van der Lugt, woonachtig in Hoek van Holland en geïnteresseerd in de geschiedenis van deze kustplaats. In 2011 heeft hij het fotoboekje ’Hoek van Holland door de tijd’ mogen samenstellen, met hierin voornamelijk foto’s uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Momenteel is hij voorzitter van het Historisch Genootschap Hoek van Holland.

U bent van harte welkom op 23 februari a.s. in Theater Koningshof, zaal Lepelaar, Uiverlaan 20, Maassluis. De avond begint om 20.00. Vanaf 19.30 is de zaal open.

De toegang is voor iedereen gratis.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *